Stadsmuseum Rhenen

Menu

Spring naar inhoud
  • Intro
  • Over het museum
  • Bezoek
  • Ontvangsten
  • Actueel
  • Donaties
  • Expo’s

Expo’s

Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterstuk ontrafeld: 31 oktober 2020 t/m 27 februari 2021  

In deze expositie draait alles om het schilderij Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen, rond 1838 gemaakt door Johannes Franciscus Christ. Tal van raadsels en bijzondere verhalen kleven aan dit laatste portret van de middeleeuwse stadspoort, geschilderd voordat die in 1841 onder de slopershamer ging. Stadsmuseum Rhenen kreeg het werk zomer 2020 in bruikleen, na aankoop door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Rhenen.

De expo gaat in op de verwerving via een veiling – een heus detectiveverhaal – en biedt tal van ‘eyeopeners’. Zag Rhenen er echt zo uit in 1838? Wat had de Rijnpoort voor functie? Wat zit er achter die geheimzinnige muurtjes? Wiens wasgoed wappert aan de lijn? Bezoekers leren zo het Rhenen van toen én nu beter kennen. Bovendien kunnen ze in Stadsmuseum Rhenen live de restauratie van het schilderij bijwonen. Deze eerstvolgende sessies zijn op zaterdag 12 en woensdag 16 december (12-16 uur), de andere data worden nog bekend gemaakt.

   

Een symbool gesloopt. De Rijnpoort was, als onderdeel van de middeleeuwse stadsomwalling, bedoeld om indringers buiten de deur houden, en werd gebruikt door pelgrims, vissers, reizigers en inwoners. Hoe belangrijk ook ooit voor de defensie; de Rijnpoort werd  – hevig beschadigd – afgebroken in de negentiende eeuw.

Zelfs Rembrandt. In de expositie wordt duidelijk wat er tegenwoordig in het straatbeeld nog aan de poort herinnert. Bovendien zijn naast het schilderij van Christ tal van eerdere portretten van de Rijnpoort te zien. De Rhenense stadspoorten waren  populair bij kunstenaars op doortocht – al sinds de zeventiende eeuw. Ook Rembrandt tekende de Rijnpoort, in 1652/1653.

De Rijnpoort door Gijsbert Baars in 1833

Verrassingen en eyeopeners. Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen is prominent op zaal aanwezig. Het wordt daar een aantal dagdelen behandeld door restaurator Marieke Walison. De sessies zijn op 12 en 16 december van 12-16 uur, de resterende dagen worden nog bekend gemaakt). Een metersgrote print van het schilderij op de wand biedt het publiek twintig eyeopeners. Zo krijgt de bezoeker een beeld van de verborgen geschiedenis van het schilderij én die van Rhenen.

Twee filmpjes completeren de expositie. RTV Utrecht interviewde restaurator Marieke Walison. Ook Henk Deys, Rhenenkenner, en Laurens Schoemaker, conservator historische topografie van het RKD  –  Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag (die het schilderij ontdekte) komen in beeld. Zij brengen de wereld van het bijzondere schilderij tot leven.

—-

Jong en Bevrijd. Ooggetuigen van W.O. II vertellen: verlengd t/m 2 januari 2021    

Hoe was het om jong te zijn in de oorlog? En om de bevrijding mee te maken, in 1945? In deze presentatie vertellen ooggetuigen over die tijd van toen. Over de onvrijheid die de oorlog meebracht, de angst, maar ook het gevoel van avontuur. Over het gemis van familieleden en gewetensvragen: wie was ‘goed’, wie ‘slecht’?

Via een audio-guide hoort u het verhaal van mannen en vrouwen die in de provincie Utrecht wonen of hebben gewoond. Van hen komen er vier uit de gemeente Rhenen: Willem van Ommeren, Teun Jordaan en de zussen Ardie en Juul van der Horst.

Hun indringende foto’s vindt u aan de wand. Bij deze presentatie horen een korte documentaire en een boekje met alle interviews en foto’s in de museumwinkel.Het boekje is voor € 4,50 verkrijgbaar bij de musea, bij The Read Shop Nieskens in Driebergen en Wijk bij Duurstede, bij boekhandel Pettinga in Wijk bij Duurstede, bij Boekhandel Van Kooten in Veenendaal en bij de Brunawinkels in Woerden en Rhenen.

       

De expositie is tot stand gekomen samen met het Regionaal Archief Zuid-Utrecht en Stadsmuseum Woerden, en is een initiatief van Jos Meijs en fotograaf Winfried Leeman. In  Stadsmuseum Woerden was de expo met documentaire te zien tot en met 1 september 2020. Daar voerde de route langs circa 20 portretten. Die staan alle in het boekje. 

De online-expositie bestaat uit portretfoto’s, luisterfragmenten, teksten en een korte documentaire. Samen brengen ze de indrukwekkende verhalen van de ooggetuigen tot leven. De luisterverhalen zijn ingesproken door jongeren van een vergelijkbare leeftijd als die van de ooggetuigen rond de bevrijding. De teksten zijn te lezen in het Nederlands en Engels.

Thuisbezoekers kunnen de online expositie vinden op de website van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU):https://www.razu.nl/Jongenbevrijd

Speciaal voor het basis- en middelbaar onderwijs is er bijbehorend lesmateriaal ontwikkeld, dat geheel online te gebruiken is door docenten en leerlingen.

——————————————–

Een jachttafereel van de Winterkoning uit het Zomerpaleis?  

Het Stadsmuseum Rhenen is sinds 20 juni 2019 een intrigerende bruikleen rijker. Een immens jachttafereel, dat jarenlang hing in Huis De Tangh in Rhenen, vindt u nu in onze Trouwzaal. In de familie van de bruikleengever gaat het verhaal dat het 17de-eeuwse paneel afkomstig is uit het beroemde Zomerpaleis van Frederik van de Palts (1596 -1632). Bekend als de Winterkoning. 

Is dat echt zo? Rhenen zou dan een nieuwe tastbare herinnering hebben aan deze Boheemse koning in ballingschap, die zijn toevlucht zocht in Rhenen. Daar was het ook goed jagen voor hem en zijn vriendenkring!

We weten het nodige over het schilderij, maar er zijn heel wat lacunes. Helpt u ons informatie te verzamelen? In de Trouwzaal kunt u uw suggesties met ons en andere bezoekers delen. Het werk is voor 5 jaar in bruikleen gegeven.

   

   

Dit delen:

  • Twitter
  • Facebook

Vind ik leuk:

Like Laden...
Blog op WordPress.com.
Annuleren
%d bloggers liken dit: